Barion Pixel
     
AZ ÖN KOSARÁBAN 0 TERMÉK VAN
Keréknyomás szenzor

Keréknyomás szenzor

Keréknyomás szenzor

Leírás

A gumiabroncsnyomás-érzékelő rendszer különféle eszközökből áll, amelyek menet közben figyelik a gumiabroncsok belsejében lévő hőmérsékletet és nyomást. Ezek a paraméterek a vezetés biztonsága szempontjából fontosak; illetve hatással vannak a jármű kormányozhatóságára, az üzemanyag-fogyasztásra, és a gumiabroncsok élettartamára.

Típusok

A mérés módszere alapján a rendszerek a következő csoportokba oszthatók:

  • Közvetett gumiabroncsnyomás-érzékelő rendszer (iTPMS) Ez működése során a blokkolásgátló fékrendszer és a menetstabilizátor érzékelőit használja. A nyomásszint becslés a kerék forgási sebességének változása alapján történik, amit a gumiabroncs rész magasságának különféle nyomásértékeken való változása okoz. Az ilyen rendszer nem igényel további berendezéseket, de nem pontos, mivel nagyon érzékeny az útfelület minőségére a gumiabroncsméretre és egyéb paraméterekre. Emellett, csak figyelmeztet, amikor a gumiabroncs nyomása a normál érték 30%-ával csökken.
  • Közvetlen gumiabroncsnyomás-érzékelő rendszer (dTPMS) Ehhez minden kerékre érzékelőt kell szerelni. Az ilyen rendszert nagy pontosság jellemzi, és észleli a fokozatos nyomáscsökkenést. Minden egyes gumiabroncs állapotának figyelését lehetővé teszi.

A dTPMS gumiabroncsnyomás-érzékelő rendszerben számos érzékelőtípus használható.

  • Külső. Ezek a gumiabroncs-szelepet helyettesítik, egyszerűen beszerelhetők. Más autóban újra felhasználhatók. Ugyanakkor ki vannak téve az erős környezeti hatásoknak, és nem védettek a rongálás ellen sem. Az eszközök adatai láthatók, vagy Bluetooth segítségével kerülnek továbbításra.
  • Belső. Ezek felszereléséhez el kell távolítani a gumiabroncsokat. Az ilyen termékek tartósabbak, mivel nem érintkeznek a szennyeződésekkel és a nedvességgel. Rádiójellel továbbítják az információt egy kijelzőre.

A használatra vonatkozó tippek

Legalább évente két alkalommal ellenőrizze az érzékelők állapotát, amikor a szezonális gumicserét végzi. 7-10 évente ajánlott cserélni az eszközöket, mivel beépített elemeik általában eddig működnek. Vegye figyelembe, hogy az alkatrészek beszerelését követően a kerekek kiegyensúlyozására lehet szükség. Jobb, ha ezt szakemberekre bízza - ők a különleges kiegyensúlyozó berendezésekkel minden mérést és ellenőrzést elvégeznek.

Ne bízzon teljes mértékben az érzékelőkben. Rendszeresen mérje meg a nyomást időnként saját maga. A legjobb megoldás, ha különleges kerékfújó eszközt vásárol - ez egy kompresszor beépített nyomásmérővel. Ennek segítségével ellenőrizni tudja a gumiabroncsaiban lévő nyomást, és be tudja állítani az előírt szintre.

A hibák jelei

A legtöbb modern gumiabroncsnyomás-érzékelő rendszer öntesztelő funkcióval rendelkezik. Ezért van az, hogy az érzékelő hibás működése vagy a jel hiánya esetén kigyullad a sárga vagy a piros jelzés a műszerfalon, és a képernyőn a megfelelő üzenet jelenik meg. A jelzés villogása a motor indítása során, illetve, ha ki-bekapcsol, a rendszer meghibásodását jelezheti.

A hibák okai

A gumiabroncsnyomás-érzékelő rendszer vezérlőmodul hibáját az érintkezők rövidzárlata vagy korróziója okozhatja. Maguk az érzékelők általában mechanikai sérülések miatt hibásodnak meg. Emellett, az elem lemerülése esetén is cserélni kell ezeket.

Update cookies preferences