Felni vásárlási tanácsok

Felni vásárlási tanácsok

Alufelnit vásárolnál? A legjobb helyen jársz! :)

Az ah-wheels.hu webáruház kínálatában a legújabb stílus irányokat követő, rengeteg egyedi formatervezésű és legfőképp megbízható, strapabíró könnyűfém felni választékot állítottunk össze Neked!

A következőkben néhány érdekességgel és hasznos tanáccsal szolgálunk az alufelni kiválasztáshoz és használatához.

Könnyűfém felni típusok, jellemzők

Az alufelni készülhet alumíniumból, magnéziumból vagy a kettő ötvözetéből A magnézium-ötvözetű felnik szerkezetileg a legszilárdabbak a könnyűfém felnik között. Alacsony súlyuknak és magas mechanikai ellenállásuknak köszönhetően váltak közkedveltté. Mivel a felni könnyű, így az autó jobban gyorsítható, valamint kiváló körkörös futásuk révén komfortosabb vezetési élményt nyújtanak.

Az alumínium jó hővezető, mely segít eloszlatni a hőt a fékeknél, ezáltal javul a fékezési teljesítmény, valamint minimalizálja a túlmelegedésből adód meghibásodás lehetőségét. A magnézium felni kevésbé vonja el a gumitól a hőt, ez által az abroncs hamarabb képes felmelegedni, így pillanatok alatt megfelelő tapadás érhető el velük.

A webáruházunkban egyszerűbb lehetőséget is kínálunk, alufelni választást szűrő segítségével, autómárka és modell szerint. 

Az alufelni jelölés értelmezése

7,5 J x 17      ET35 5 x 112

7,5           alufelni szélessége col (hüvelyk) mértékegység

J               alufelni alakja

17            alufelni átmérője col (hüvelyk) mértékegység

ET35       besajtolási mélység mm-ben, minél nagyobb, a kerék annál jobban el van rejtve a sárvédők alá, minél kisebb, annál jobban kiáll az autóból

5 x 112     PCD (osztóköre) – a kerékcsavarok száma (5) x a csavarfuratok közepén átmenő képzeletbeli kör átmérője mm-ben (112)

Alufelni szélesség

Az alufelni szélessége hüvelykben (pl. 7,5) adott. Ha az „alufelni kereső” segítségével választ alufelnit, az alufelni szélessége eltérhet a forgalmi engedélyben található adatoktól. Ez rendben van és megfelel a homologizációnak, mivel a gumiabroncs szélességére több alufelni szélesség mérete megfelelő. Pl. ha a forgalmi engedélyben az alufelni szélessége 7 az „alufelni kereső” nyugodtan 7,5 szélességű alufelnit kínálhat.

Felni átmérője

Az alufelni átmérője hüvelykben (pl. 17”) adjuk meg és mindig azonos kell hogy legyen a kiválasztott gumiabroncs átmérőjével.

PCD – osztókör

PCD (osztóköre) – a kerékcsavarok száma (5) x a csavarfuratok közepén átmenő képzeletbeli kör átmérője mm-ben (112). Az adat nem található meg a forgalmi engedélyben! Nem minden gépjárműre gyártanak pontos méretű osztókör alufelnit (pl. Alfa Romeo, Fiat), felszerelésre kerülnek univerzális méretű osztókör alufelnik megfelelő tartozékok segítségével (mozgókúpos csavar, anya).

Center bore – Középfurat (agyátmérő)

Középfurat (agyátmérő) mm-ben (pl. 57,1) adjuk meg. Az adat nem található meg a forgalmi engedélyben! Ugyanúgy, mint az alufelni szélességénél az „alufelni kereső” az alufelni kiválasztásánál kisséenyhén eltérő átmérőt kínálhat. Ez az univerzális alufelnikre érvényes, a megadott átmérőt központosító gyűrűk segítségével éri el, ezek mindig a szállítót alufelnik része.

ET – besajtolási mélység

Besajtolási mélység, vagy középsík eltolás, az alufelni középvonala és a kerékagyra való felfekvési síkja közti (milliméterben, pl. ET 35) távolság. Eltérhet a forgalmi engedélyben megadott értéktől, de csak megengedett értékek közt. Minél magasabb az ET érték, az alufelni annál inkább „rámegy” a tengelyre. Minél kisebb az ET érték, az alufelni annál jobban kiáll az autóból (kiszélesíti az autót).

Milyen méretű alufelnit szerelhetek az autóra?

Ésszerű határok között megoldható, hogy méretesebb felnit szereljen fel járművére. Az alufelni nagyobb átmérője markánsabb megjelenést kölcsönözhet autójának, valamint a szélesebb nyomtávnak köszönhetően úttartása is stabilabbá válik. A gyárinál keskenyebb felnit téli használathoz javasoljuk, mivel a keskenyebb abroncs révén javul a havas útra átvihető vonóerő.

A helyes méret kiválasztásában segítségére van az autótípus szerinti alufelni kereső, alufelni kalkulátorunk, illetve kollégáink is szívesen segítenek elérhetőségeinken.

Mikor célszerű cserélni az alufelnit?

Az alufelnik évszaktól függetlenül használhatók, azonban télen könnyen roncsolódhatnak, így ilyenkor praktikusabb acélfelnire váltani. A színesre fényezett és polírozott felületű alufelnit nyári használathoz vegye igénybe, télen az egyszerűbb, vagy magas fényű szín választása az ideálisabb. Természetesen léteznek prémium kategóriás felnik is, melyeknek festése kifejezetten kopás és saválló, valamint jól bírják a rideg körülményeket.

A fényezésen túl egyéb tényezőket is érdemes szem előtt tartani télen, melyek kedvezőtlenül hatnak az alufelnire. Fagy hatására a felni rideggé és rugalmatlanná válhat, így sokkal érzékenyebben reagál az útviszonyokra és a ráható erő miatt, akár össze is roppanhat! Ha belsejébe víz, vagy latyak kerül, az könnyen belefagyhat, melytől a kerék kiegyensúlyozatlan lesz, tönkremehet a lengéscsillapító és a tengely elferdülése is bekövetkezhet.

Az alufelni védelme, tisztítása

Peremes felni használatakor a legjobb, ha peremvédős gumiabroncsot választ, mely védelmet biztosít az esetleges padkázáskor, így nem a felni karcolódik.

Ügyeljen a felhelyezett gumiabroncsok megfelelő nyomására, megelőzve a felni deformálódását. 

Az alufelni tisztítását szivaccsal végezze súrolószer, vagy polírozó használata nélkül, melyek felületi károkat okozhatnak. Ha megsérül a felni felülete, mihamarabb meg kell akadályozni annak további oxidálódását!